Kurkkaa kaivoon!

Läikät seinissä ja lattioissa, tunkkainen haju, vuodot kellaritiloissa, homeallergiaoireita… Rikkinäisten tai tukkeutuneiden salaojien läpi päästämä kosteus sairastuttaa talon, jolloin seurauksena on usein erilaisia homesairauksia. Salaojien kuntokartoitus tai korjaus voi tuntua kuluttajasta kalliilta investoinnilta, mutta vielä kalliimmaksi tulee korjata jo syntyneitä vahinkoja. Kuten monessa muussakin, ennaltaehkäisy on tässäkin tärkeässä roolissa.

Video salaojan kuntotutkimuksesta

Salaojien tarkoituksena on pitää rakennusten perustukset ja rakennuspohja kuivina ja estää veden ja kosteuden pääsy rakenteisiin. Niiden avulla myös varmistetaan, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon rakenteita. Tiesitkö, että salaoja vanhenee noin 30—40 vuodessa? Vanhan salaojan tyypillisiä merkkejä ovat muun muassa se, ettei se vedä enää kunnolla. Salaojien puutteellinen toiminta ja erilaiset tukokset voivat aiheuttaa kellari- tai lattiapinnoille vakavia kosteusvaurioita.

Kuntotutkimuksen tarkoituksena on nimensä mukaisesti tutkia salaojien kunto. Kuntotutkimus kannattaa tilata viimeistään siinä vaiheessa, kun vesi ei enää keväällä tai syksyllä pääse pihasta pois tai kun ulkopinnoitteet alkavat irrota ja halkeilla. Näin keväällä salaojien tilanteen voi helposti tarkastaa myös itse kurkistamalla salaojakaivoon: mikäli kaivo on ääriä myöten täynnä tai vastaavasti typötyhjä, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen ja tilata kuntotutkimus.

Kuntotutkimus voidaan aloittaa niin sanotulla viemärikamerakuvauksella sillä puhtaita putkia ei kannata turhaan huuhdella. Viemärikamerakuvauksella havaitaan muun muassa putken sortumat, erilaiset painaumat ja halkeamat, asennusvirheet ja putkessa olevat tukokset ja vierasesineet. Kuvauksen ehdoton etu onkin siinä, että mahdolliset ongelmat voidaan havaita hyvissä ajoin, ennen kuin mitään suurempaa vahinkoa ehtii syntyä.

Tässä kohtaa heitämme pallon Sinulle. Tiedätkö, miten salaojasi voivat? Milloin ne on viimeksi tarkastettu? Haastamme kevään kunniaksi kaikki kurkistamaan salaojakaivoon ja miettimään, olisiko nyt hyvä hetki soittaa asiantuntija paikalle. Ihan vaan varmuuden vuoksi…

Edellinen artikkeli
Mieti, mistä ostat
Seuraava artikkeli
Putket puhtaiksi!

Related Posts

Ei tuloksia.

Valikko