4 keinoa, jolla pidät viemärin puhtaana

Tuntuuko siltä että viemäri ei vedä?

Perinteisiä viemäritukosten oireiluja ovat hidas valuma altaassa ja viemärin hajuhaitat; keittiön tai vessan viemäri ei siis vedä kunnolla. Ammattilaisen näkökulmasta viemärin avausta helpommin homman voisi hoitaa ehkäisemällä tukokset.

Suurin osa tukoksista johtuu vierasaineesta viemärissä, mutta viemärin avauksen tarpeellisuuteen vaikuttaa myös putkien kunto. Viemäriongelmien ehkäisy on helppoa, mutta kun tukoksia syntyy, kannattaa putket avata kunnon välineillä, jotta samaa operaatiota ei joudu tekemään parin viikon päästä uudestaan. Jotta tulevaisuuden viemäritukoksilta vältyttäisiin, tulee ensisijaisesti kiinnittää huomiota siihen, mitä altaista tai pöntöstä huuhtoutuu. Viemärin avaus kotikonstein ei usein poista koko ongelmaa, ja ilman ammattilaisen apua on viemäriputken tukosta vaikea paikantaa. Tämän lisäksi kaupasta saatavat kemikaalit kuluttavat viemäriputkistoa ja ovat haitallisia ympäristölle ja käyttäjälle. Käytämme itse viemärin avaukseen paineilmaa, joka aukaisee viemärin kokonaan.

Listasimme alle neljä keinoa, jolla viemäri pysyy paremmin auki tulevaisuudessa.

1. Katso mitä viemäriin päätyy.

Paras tapa ehkäistä viemäritukosten syntymistä on se kaikkein helpoin. Keittiörasvat, kahvinpurut, hiukset ja saippuajäte ovat viemärin pahimpia vihollisia. Kuitenkin ihmisten tavallisessa arjessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, mitä kaikkea omaan viemäriin laittaa. Kun viemärin avaus tehdään, keittiötukosten syynä on usein vuosien varrella putkiin kertynyt kovettunut rasva, joka kertyy viemärin putkien seinälle, heikentäen veden läpipääsyä. Viemäriin kulkeutuvat ruoantähteet kertyvät rasvaisen putken tukokseen, joka tukkii koko viemärin. WC-tukoksissa pyykistä tullut jätevesi saattaa tehdä tukoksen esimerkiksi vessanpönttöön laitettujen roskien, hiusten ja muun ei-toivottavan jätteen kanssa. Pidä siis huolta että keittiön viemärisiivilät ovat kunnossa eikä ruoantähteitä pääse viemäriin. Paistorasvojen ja öljyn paikka ei ole viemärissä, vaan imeytettynä esim. sanomalehtipaperiin ja biojätteeseen. Vessan puolella tärkeää on pitää huoli, että roskat päätyvät roskikseen, ylimääräisistä asioista WC-pönttöön tulee laittaa vain paperia. Myöskään esimerkiksi lääkejätteet tai maalit eivät kuulu viemäriin. Useat paikkakunnat tarjoavat vaarallisten jätteiden kierrätyspaikkoja.

2. Tee-se-itse

Viemärin valuma hidastuu eri putkistoissa eri syistä, joten niiden hoitamiseen tarvitaan erilaisia keinoja. Kylpyhuoneen tai vessan viemärin avaukseen voi koittaa tavallisen ruokasuolan ja viinietikan yhdistelmää, jossa putkeen laitetaan teelusikallisen verran suolaa ja desi viinietikkaa. Tunnin päästä putkeen valutetaan mahdollisimman kuumaa vettä.

Keittiön viemärin avaukseen voi yrittää käyttää ruokasoodaa ja viinietikkaa. Laita puoli desiä ruokasoodaa ja puoli desiä viinietikkaa viemäriin, sulje

viemäri tulpalla ja anna vaikuttaa noin viisi minuuttia. Ruokasoodan vaikutuksesta seos saattaa hieman kuplia tai sihistä. Viiden minuutin kuluttua kaada viemäriin noin puoli litraa kuumaa (ei kiehuvaa) vettä. Viinietikka desinfioi ja ruokasooda huuhtelee putkia, jonka avulla viemäri voi aueta ja poistaa hajuhaitat.

Keittiön viemärin tukoksen syynä ovat usein kovettunut rasva.

Keittiön viemärin tukoksen syynä ovat usein kovettunut rasva.

3. Juoksuta hieman lämmintä vettä viemäriin jokaisen käytön jälkeen

Kuuma vesi auttaa tukosten aiheuttajia menemään koko putkiston läpi sen sijaan, että ne jäisivät viemärin solmukohtiin tukkimaan viemäriä.

4. Kuvauta viemärisi säännöllisesti.

Viemärin kunnosta ei voi päällisin puolin päätellä juuri mitään. Viemärikuvaus on hyvä ja edullinen tapa tarkastaa toistuvan viemäritukoksen syy ja viemärien yleinen kunto. Myös putkisto kuluu tavallisessa käytössä vuosien varrella, ja kallista vesivahinkoa parempi vaihtoehto on pitää huolta viemärin kunnosta jatkuvasti. Tästä saatava taloudellinen hyöty voi olla tuhansia euroja.

Jos putket ovat jatkuvasti tukossa etkä saa viemäriä avattua itse, soita meille. Teemme viemärin avauksen hellävaraisesti vesipaineella, jonka jälkeen huuhtelemme viemärin erillisellä suuttimella. Hoidamme viemärin avaukset ja viemäriongelmat Helsingin, Espoon ja Vantaan seudulla.

Valikko